מחלת הסוכרת - מה זה אומר?
מחלת הסוכרת מתבטאת בקושי של הגוף לייצר את הורמון האינסולין, עקב הרס תאי בטא בלבלב אשר אחראים על ייצור הורמון זה, או בקושי של הגוף להשתמש בהורמון האינסולין, עקב תנגודת של הגוף לפעילות האינסולין.
קשיים אלו גורמים להצטברות רמות גבוהות של סוכר בדם וזאת במקום שהסוכר יעבור ממנו לתאי הגוף, על מנת לשמש כספק האנרגיה העיקרי שלהם. מאחר והסוכר איננו מגיע לתאי הגוף, התאים מאטים את פעילותם, דבר שגורם לעייפות רבה של הגוף ולירידה ברמת תפקודו.
הבעיה המרכזית של חולי הסוכרת הינה סיבוכי המחלה הנובעים מרמות סוכר גבוהות בדם ואשר עלולים להביא לנזקים ונכויות קשים.
כדי להימנע מסיבוכים אלו, חשוב להקפיד ולשמור על רמות סוכר תקינות בדם, על ידי דיאטה מופחתת סוכר או שילוב של דיאטה ותרופות, פעילות גופנית ובמקרה הצורך, גם באמצעות נטילת אינסולין.
חשוב להכיר:
פטור ממס בעקבות אירוע מוחי
הזכאות לפטור ממס הכנסה
הזכאות למי שסובל מסיבוכים בגין
מחלת הסוכרת תינתן בהתאם לפטור הקבוע בסעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה ובתנאי שהוא עונה על התנאים המצטברים הבאים:
(א) נקבעה לו דרגת נכות רפואית בשיעור של 100% נכות בגין ליקוי אחד או נכות רפואית משוקללת בשיעור של לפחות 90% בגין מספר ליקויים. יש לשים לב שמדובר בנכות רפואית ולא תפקודית.
לפיכך, מי שיש לו נכות רפואית בשיעורים נמוכים מאלו, לא יהיה זכאי לפטור, גם אם יש לו
נכות תפקודית מקסימלית בשיעור 100%.
אחוזי הנכות הרפואית נקבעים על ידי רופא הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי, בהתאם לתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956, אשר ידועה גם בשם ספר הליקויים, או ספר המבחנים הרפואיים. חשוב לזכור כי כמו כל דבר חקיקה אחר, גם התוספת לתקנות עשויה להתעדכן מעת לעת.
בהתאם לסעיף 4 לתקנות הללו,
אחוזי הנכות הרפואית בגין סוכרת וסיבוכי סוכרת הינם נכון לפברואר 2016 כמפורט להלן:
4. סוכרת
בפרט זה, "אברי המטרה" - עיניים, מערכת העצבים, כליות וכלי דם גדולים וקטנים (כולל מערכת קרדיו וסקולרית).
(א) היפרגליקמיה או סוכרת, בלא טיפול תרופתי 0%
(ב) סוכרת בטיפול פומי או אנלוג GLP-1 10%
(ג) סוכרת בטיפול אינסולין או בטיפול משולב עם אינסולין 20%
(ד) סוכרת לא מאוזנת המטופלת טיפול אינטנסיבי באינסולין (ארבע זריקות ומעלה ביום או שימוש במשאבת אינסולין) 40%
(ה) סוכרת המטופלת באינסולין ומתאפיינת באי יציבות קלינית בולטת הגורמת לאחד מאלה: 50%
חסר נוירולוגי (סוכרת שבירה), חמצת מטבולית, משבר היפראוסמוטי, אבדן הכרה או לשני אירועי היפוגליקמיה קשים במשך שנתיים המחייבים עזרה של גורם חיצוני (מתן זריקת גלוקוז, מתן עירוי גלוקוז או אשפוז): לעניין זה, "אירוע היפוגליקמיה קשה" - ירידה בערך גלוקוז הדם מתחת ל-50 מג/דל הנמדדת באמצעות מד גלוקוז אישי או בדיקת מעבדה והמלווה באיבוד הכרה, פרכוסים או הכרה מעורפלת.
(ו) סוכרת עם סיבוך באחד מאברי המטרה בחומרה של 30% לפחות או עם שני סיבוכים לפחות באברי המטרה, שחומרת כל אחד מהם 20% לפחות 65%
(ז) סוכרת עם שלושה סיבוכים לפחות באברי המטרה, כאשר חומרת כל אחד מהם 30% לפחות 100%
(ח) סוכרת הריונית - הנכות בזמן ההיריון תיקבע לפי פרטי משנה (א) עד (ה).
הערה: לא תיקבע נכות נפרדת בעד ליקוי באברי המטרה שחומרתו 50% או פחות.
(ב) הנכות הרפואית נקבעה לו בהתאם לאחד מהחוקים הבאים: חוק הביטוח הלאומי בגין נכות כללית או בגין פגיעה בעבודה או פגיעה במהלך התנדבות, חוק הנכים (תגמולים ושיקום) אשר מיועד לנכי צה"ל, חוק נכי רדיפות הנאצים שמיועד לניצולי שואה המקבלים תגמול ממשרד האוצר, חוק נכי המלחמה בנאצים, חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה והחוק לפיצוי נפגעי גזזת.
(ג) הנכות הרפואית נקבעה לו לצמיתות או לתקופה זמנית של לפחות 185 ימים. מי שתקופת נכותו ארכה בין יום אחד ל-184 ימים בלבד, לא יהיה זכאי לפטור.
כלומר, הזכאות
לפטור ממס הכנסה תינתן למי שסובל מסיבוכים בגין מחלת הסוכרת בהתאם לדרגת הנכות הרפואית שלו, המקור החוקי לקביעת הנכות ומשך תקופת הנכות. הטבה זו תינתן למי שעונה על התנאים המצטברים שלעיל, ללא צורך לפנות קודם לכן למוסד לביטוח לאומי.
יחד עם זאת, מי שנקבעו לו
אחוזי נכות בשיעור הנמוך מהנדרש והוא עבר אירוע רפואי כלשהו, או שלא נקבעו לו אחוזי נכות לפי אחד מהחוקים הללו, רשאי להגיש בקשה לקבלת הפטור בפני הוועדה הרפואית של מס הכנסה מטעם המוסד לביטוח לאומי.
חשוב להבהיר כי אין מדובר בפטור מלא ממס, אלא בפטור שניתן רק עד לתקרת ההכנסה. תקרת ההכנסה נקבעת לפי סוג ההכנסה, כלומר, האם מדובר בהכנסה מיגיעה אישית או בהכנסה שאינה מיגיעה אישית.
הכנסה מיגיעה אישית, שמכונה גם הכנסה אקטיבית, הינה הכנסה מעבודה, עסק או משלח יד. הכנסה שאינה מיגיעה אישית, שמכונה גם הכנסה פאסיבית, הינה כל הכנסה שאינה מעבודה כאמור, כגון הכנסה מריבית, שכר דירה, קצבה, ניירות ערך ועוד.
תקרת ההכנסה גם מתעדכנת מדי שנה וזאת כמפורט להלן:
-
התקרה הפטורה ממס על הכנסה מיגיעה אישית, כאשר תקופת הנכות הינה לפחות 365 יום, הינה בשיעור 606,000 ₪ נכון לשנת המס של 2017. בשנת 2016 התקרה הייתה 608,400 ₪ ובשנים 2015-2014 התקרה הייתה בשיעור 614,400 ₪.
-
התקרה הפטורה ממס על הכנסה מיגיעה אישית, כאשר תקופת הנכות נעה בין 185 ל-364 יום, או על הכנסה שאינה מיגיעה אישית הינה בשיעור 72,720 ₪ נכון לשנת המס של 2017. בשנת 2016 היא הייתה 72,960 ₪, בשנת 2015 היא הייתה 73,560 ₪ ובשנת 2014 היא הייתה 73,680 ₪.
-
התקרה הפטורה ממס על הכנסה שאינה מיגיעה אישית ואשר נובעת מריבית המשולמת על כספי פיצויים או ביטוח ששולמו בגין נזקי גוף והופקדו בפיקדון, בתכנית חיסכון או בקופת גמל, היא בשיעור של 299,040 ₪, נכון לשנת המס של 2017. בשנת 2016 היא הייתה בסך של 300,000 ₪, בשנת 2015 היא הייתה בסך של 262,320 ₪ ובשנת 2014 היא הייתה 262,560 ₪.
מה צריך לעשות כדי לקבל את הפטור ממס?
לשם קבלת
הפטור ממס עקב סיבוכי מחלת הסוכרת להגיש למשרד השומה הסמוך למקום מגוריו טופס 1516 - "בקשה לפטור ממס לפי סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה" ולצרף לו העתק נאמן למקור של פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את אחוזי הנכות שלו.