התקף לב - מה זה אומר?
התקף לב או בשמו המדעי אוטם שריר הלב, הינו מקרה חירום רפואי אשר מתרחש כאשר נוצרת חסימה פתאומית בעורק כלילי, אשר תפקידו הינו להזרים דם אל שריר הלב.
עקב כך נגרמת פגיעה חריפה בתאי שריר הלב שאינם מקבלים אספקת דם, דבר שעלול להביא למותם וליצירת נמק.
החסימה הפתאומית נוצרת בשל סתימה של דפנות העורקים הכליליים עקב הצטברות של כולסטרול ותאי דלקת על דפנות העורקים וכן עקב היווצרות קריש דם החוסם את חלל העורק באופן חד.
אוטם שריר הלב יכול לגרום לסיבוכים קשים ומהווה סכנת חיים ממשית ומיידית וסכנה לפגיעה בתפקוד התקין של הלב. זהו מצב חרום הדורש אבחון וטיפול מהירים ביותר למנוע סיבוכים ומוות כפי שיפורט בהמשך.
גורמי הסיכון עיקריים ליצירת התקף לב הינם
מחלות לב וכלי דם, גיל מבוגר, מין זכר, עישון, הפרעה במאזן השומנים בדם טריגליצרידים וכולסטרול,
סוכרת, יתר לחץ דם, חוסר פעילות גופנית, השמנה, מחלת כליות כרונית, צריכת אלכוהול מוגברת ושימוש בסמים כגון קוקאין ואמפטמינים וכן רמות מתח ולחץ נפשי כרוניות גבוהות.
חשוב לדעת:
התקף לב יכול להיחשב כתאונת עבודה בהינתן וישנם תנאים מקדימים לכך.
התסמינים הנפוצים של התקף הלב כוללים כאב פתאומי וחד בחזה, שלרוב מוקרן לזרוע השמאלית או לצוואר וללסת, קוצר נשימה, בחילה, הקאות, דפיקות לב, הזעה וחרדה. יחד עם זאת, אחוז לא מבוטל של התקפי לב הינם התקפי לב שקטים, כלומר, התקפי לב ללא כאב בחזה או תסמינים אחרים.
כדי לאבחן את התקף הלב ניתן לערוך בדיקת א.ק.ג, בדיקות דימות ומגוון של בדיקות דם ביוכימיות הכוללות בדיקת אנזימי לב. הטיפול המיידי באדם עם חשד להתקף לב כולל מתן ניטרוגליצרין, חמצן ואספירין והעברתו המידית לחדר מיון.
מטרת הטיפול בבית החולים בהתקף לב שנגרם כתוצאה מחסימה מלאה של עורק כלילי היא זילוח מחדש של דם אל הרקמה הפגועה במהירות האפשרית וזאת על ידי צנתור לב או מתן תרופות הממסות את קריש הדם.
במטופלים עם חסימה נרחבת של מספר כלי דם כליליים, בעיקר מטופלים הסובלים בנוסף מסוכרת, נשקל ביצוע ניתוח מעקפים על פני צנתור לבבי.
באוטמים הנגרמים מחסימה חולפת הטיפול הוא בעיקר תרופתי, אך ייתכן צנתור במידה שהמטופל עונה על קריטריונים מסוימים.
כמי שעבר התקף לב אתה זכאי למגוון קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי:
קצבת נכות כללית: קצבה אשר ניתנת לחולה מגיל 18 ועד לגיל הפרישה וזאת בכפוף לקיום תנאים מסוימים לגבי שיעור ההכנסה שלו, נמוך מ-60% מהשכר הממוצע, שיעור הנכות הרפואית שלו, לפחות 60% או 40% נכות הכוללים ליקוי נכות אחד בשיעור של לפחות 25% ושיעור אובדן הכושר שלו להשתכר, לפחות 50%.
עקרות בית מוגדרות כנכות אם הן קיבלו לפחות 50% נכות רפואית וכן לפחות 50% דרגת אובדן כושר לבצע עבודות בית.
לשם קבלת הקצבה יש להגיש תביעה לקצבת נכות בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה, תוך 90 ימים מיום הפסקת העבודה או הירידה ביכולת ההשתכרות. חולה ללא הכנסה יכול להגיש תביעה מיידית.
יש לצרף לטופס התביעה אישורים רפואיים וכן אישור על עבודה וגובה הכנסה. לאחר מכן יזומן החולה לוועדה רפואית של הביטוח הלאומי, שתקבע את זכאותו לקצבה, היקפה ומשכה.
קצבת סיעוד: קצבה אשר מיועדת לחולה שעבר כבר את גיל הפרישה ואשר מאפשרת לו לבחור את השירותים המתאימים לו מתוך סל השירותים הקיים: טיפול בחולה בביתו, ביקור של החולה במרכז יום, אספקת מוצרי ספיגה, אספקת משדר מצוקה ושירותי כביסה.
מי שמעסיק מטפל צמוד יכול לקבל את קצבת הסיעוד בכסף, במידה והוא עומד בתנאים שנקבעו.
לשם קבלת הקצבה, יש להגיש תביעה לקצבת סיעוד בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה, לצרף לה חוות דעת מטעם הרופא שמטפל בחולה וכן אישורים על הכנסות.
פקיד התביעות יבדוק את עמידת החולה בתנאי הזכאות הראשוניים ויתאם עם החולה מועד לביקור ביתי של מעריך מטעם הביטוח הלאומי, כדי לבדוק את יכולת התפקוד של החולה.
קצבת שירותים מיוחדים: קצבה נוספת המשולמת לחולה מתחת לגיל פרישה אשר מתקשה וזקוק לסיוע של אדם אחר לצורך ביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות, של לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית והיגיינה אישית או שהוא זקוק להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמו או לאחרים.
לשם קבלת הקצבה יש להגיש תביעה לקצבת שירותים מיוחדים בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה ולצרף לה מסמכים רפואיים וכל מסמך אחר הקשור בתביעה.
לשם קבלת ההחלטה, החולה ייבדק בידי רופא מטעם הביטוח הלאומי ולאחר מכן, במקרים מסוימים, ייבדק בביתו בידי איש מקצוע, שיעריך את מידת תלותו בעזרת הזולת.
קצבת ניידות: קצבה אשר ניתנת לחולה שיש לו ליקויים ברגליים המגבילים אותו בניידות.
בנוסף לקצבת הניידות, יקבל החולה פטור או הנחה ממס ברכישת רכב, קצבת החזקת הרכב, הנחה בתשלומי רישיון הרכב,
תו חניה לנכה והנחות בחניונים. גובה הגמלה, גודל הרכב ואחוזי הפטור ממיסים נקבעים בהתאם לאחוזי הנכות לניידות.
לשם קבלת הקצבה יש להגיש תחילה טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת מוגבלות בניידות, בפני לשכת הבריאות המחוזית וזאת לשם קביעת אחוזי המוגבלות בניידות המזכים בקצבה על ידי הוועדה הרפואית המחוזית או הועדה הרפואית לעררים של משרד הבריאות.
הוועדות קובעות אם יש ליקוי ברגליים, בהתאם לרשימת ליקויים מוגדרת, האם ישנה הזדקקות לכיסא גלגלים ושימוש בו והאם הליקוי שנקבע עשוי להשתנות או שהוא נקבע לצמיתות.
לאחר מכן יש להגיש טופס תביעה לקבלת הטבות על פי הסכם ניידות לסניף המוסד
לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים של החולה ולצרף לו את המסמכים הרלוונטיים.
בנוסף לביטוח לאומי, קיימים גופים שונים נוספים במדינה אשר מעניקים אף הם זכויות והטבות לאנשים שעברו התקף לב וזאת בהתאם למצבם הבריאותי.
מדובר בהשתתפות בשכר דירה, הנחות בתשלומי ארנונה, הנחות בבזק, הנחות במס רכישה, הנחות או פטורים במס הכנסה, הוזלה באגרות חינוך, פטור מאגרת רישוי, הנחות בנסיעה בתחבורה הציבורית, הנחות ברכישת מנוי למשדר קרדיולוגי של חברות רפואיות פרטיות וברכישת מכשירים מיוחדים עבור מדידת לחץ וסוכר ועוד.
חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע כי חולים שעברו התקף לב או ניתוח מעקפים בלב, השתלת קוצב דפיברילטור וחולים עם
אי ספיקת לב בדרגה 3-2, זכאים לעבור שיקום לב במסגרת קופת החולים שלהם.
שיקום הלב הינו שירות הכלול בסל השירותים הבסיסי ועל כן קופת החולים בה האדם מבוטח מחויבת, על פי חוק, לספק לו שירות זה.
שירות שיקום הלב כולל את המרכיבים הבאים:
שיקום - מרכיב השיקום כולל הדרכה במפגשים באמצעות אחד או יותר מהגורמים הבאים: רופא, אחות, תזונאית, פיזיותרפיסט, מחנכת בריאות והתעמלות תחת פיקוח, תוך זמן מוגדר מהאירוע הלבבי ולפרק זמן מוגדר.
סל הבריאות מממן את הפעילות הזאת במסגרת תכניות שיקום לתקופה של ארבעה חודשים, כאשר הביטוחים המשלימים וקופות החולים מממנים פעילות זו לתקופה של עד תשעה חודשים עם השתתפות עצמית בשווי של 85 עד 140 שקלים בחודש.
החלמה בת 5 ימים - לאחר השחרור מבית החולים, לאחר אוטם שריר הלב או ניתוח מעקפים, כאשר החולה משלם סכום השתתפות עצמית בשווי 180 שקלים לכל יום ושאר הסכום ממומן על ידי סל הבריאות.
ניטור קצב לב למשך 6 שבועות - לאחר אוטם חריף בשריר הלב או לאחר ניתוח לב.