אנמיה - מה זה אומר?
אנמיה הינה מחלה המתבטאת בחוסר בהמוגלובין, אשר נמצא בכדוריות הדם האדומות או בחוסר בכדוריות דם אדומות.
ההמוגלובין הינו חלבון שנותן לדם את צבעו האדום. תפקידו של ההמוגלובין הוא להעביר חמצן מהריאות אל רקמות הגוף השונות ולהחזיר מהן דו תחמוצת פחמן אל הריאות. עקב הפגיעה באספקת החמצן אל רקמות הגוף בשל האנמיה, נפגע גם תפקודן של מערכות הגוף.
ערכי הנורמה המינימאליים של ההמוגלובין הינם 12 מיליגרם לדציליטר לנשים ו-14 מיליגרם לדציליטר לגברים. מתחת לערכים אלו מדובר באנמיה.
את המחלה ניתן לאבחן באמצעות בדיקות דם ותסמיניה מושפעים מדרגת חומרתה. כאשר האנמיה קלה יחסית, ייתכן והיא לא תורגש. כאשר מצבה ילך ויחמיר, יכולים להופיע תסמינים כגון עייפות, חולשה, חיוורון, קוצר נשימה במאמץ ואף במנוחה, דפיקות לב מואצות ועוד.
האנמיה כוללת קבוצות שונות שמתחלקות לפי סוגים, כאשר הסוג השכיח ביותר הינו אנמיה המתבטאת בייצור מופחת של המוגלובין עקב תזונה דלה, מה שמוביל למחסור באבני הבניין ליצירת כדוריות דם אדומות: מחסור בברזל, בויטמין 12B ובחומצה פולית. ניתן לטפל בסוג זה בקלות יחסית באמצעות נטילת ברזל, ויטמין 12B, או חומצה פולית ובאמצעות תזונה שעשירה בהם. סוג זה אינו מזכה את החולים בו בזכויות רפואיות.
יחד עם זאת, קיימים סוגים נוספים של אנמיה, אשר עלולים לפגוע קשות באיכות חייהם של החולים בה ולעתים אף לסכן את חייהם. להלן הסוגים:
-
תלסמיה או אנמיה חרמשית - מחלות אנמיה תורשתיות אשר גורמות לייצור לא תקין של המוגלובין ועקב כך לייצור כדוריות דם אדומות לא תקינות.
-
אנמיה אפלסטית או אנמיה היפופלסטית - מחלות אנמיה אשר גורמות לייצור מופחת של כדוריות דם אדומות במח העצם.
-
אנמיה המוליטית - מחלת אנמיה אשר גורמת להרס כדוריות הדם האדומות, בכלי הדם או במקום אחר בגוף האדם וכתוצאה מכך ההמוגלובין משוחרר אל נוזל הפלזמה.
הקצבאות שאתה זכאי להן מהמוסד לביטוח לאומי
בראש ובראשונה, במידה ואובחנת כחולה באנמיה, חשוב שתדע שמגיע לך לקבל
החזרי מס ממס הכנסה. חולי אנמיה המוכיחים אי כושר ברמה של 90% זכאים לקבל פטור מלא ממס מהמוסד לביטוח לאומי. במידה ומדובר בזיכוי בגין מחלה של ילד או בן זוג, ניתן לקבל 2 נקודות זיכוי כאשר הלקות בדרגה של 80%. כמו כן, לכל שנת מס, ניתן לקבל זיכוי על סך הוצאות רפואיות.
קצבת נכות כללית: קצבה אשר ניתנת לחולה מגיל 18 ועד לגיל הפרישה וזאת בהתאם לשיעור ההכנסה שלו, שיעור הנכות הרפואית שנקבעה לו ושיעור אובדן הכושר שלו להשתכר ולעבוד.
לשם קבלת הקצבה יש להגיש תביעה לקצבת נכות בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה, תוך 90 ימים מיום הפסקת העבודה או הירידה ביכולת ההשתכרות. חולה ללא הכנסה יכול להגיש תביעה מיידית. לאחר מכן, יזומן החולה לוועדה רפואית של הביטוח הלאומי, שתקבע את זכאותו לקצבה, היקפה ומשכה.
קצבת סיעוד: קצבה אשר מיועדת לחולה שעבר כבר את גיל הפרישה ואשר מאפשרת לו לבחור את השירותים המתאימים לו מתוך סל השירותים הקיים: טיפול בחולה בביתו, ביקור של החולה במרכז יום, אספקת מוצרי ספיגה, אספקת משדר מצוקה ושירותי כביסה. מי שמעסיק מטפל צמוד יכול לקבל את גמלת הסיעוד בכסף, במידה והוא עומד בתנאים שנקבעו.
לשם קבלת הקצבה, יש להגיש תביעה לגמלת סיעוד בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה, לצרף חוות דעת מטעם הרופא שמטפל בחולה וכן אישורים על הכנסות. פקיד התביעות יבדוק את עמידת החולה בתנאי הזכאות הראשוניים ויתאם עם החולה מועד לביקור ביתי של מעריך מטעם הביטוח הלאומי, כדי לבדוק את יכולת התפקוד של החולה.
קצבת שירותים מיוחדים: קצבה נוספת המשולמת לחולה אשר מתקשה וזקוק לסיוע של אדם אחר לצורך ביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות, של לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית והיגיינה אישית או שהוא זקוק להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמו או לאחרים.
לשם קבלת הקצבה יש להגיש תביעה לקצבת שירותים מיוחדים בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה, לצרף מסמכים רפואיים וכן כל מסמך אחר הקשור בתביעה. לשם קבלת ההחלטה החולה ייבדק בידי רופא מטעם הביטוח הלאומי ולאחר מכן, במקרים מסוימים, ייבדק בביתו בידי איש מקצוע, שיעריך את מידת תלותו בעזרת הזולת.
שיקום מקצועי: במידה והחולה באנמיה אינו מסוגל להמשיך לעבוד בעבודתו ובמקצועו הקודמים והביטוח הלאומי כבר הכיר בו כבעל 20% נכות לפחות, יהיה זכאי לשיקום מקצועי על חשבון ביטוח לאומי. השיקום המקצועי כולל: אבחון מקצועי, מימון מלא של לימודים, מימון מלא של נסיעות וחומרי לימוד ותשלום דמי כלכלה לתקופת הלימודים.
בנוסף ניתנות לחולי האנמיה הנחות בתשלומי הארנונה.